Jak jeść ramen?

jak-jesc-ramen

Coraz częściej i chętniej sięgamy po dania kuchni azjatyckiej, takie jak ramen. Cenimy je ze względu na smak i wartości odżywcze, ale sposób ich spożywania wciąż nastręcza nam pewnych trudności. W naszej kulturze zupy je się łyżką, a ramen jest najczęściej serwowany w towarzystwie pałeczek…
Miłośnicy kuchni japońskiej traktują jedzenie ramenu w kategorii swoistego rytuału. Zanim zgłębimy jego specyfikę warto przypomnieć sobie o tym, że w Kraju Kwitnącej Wiśni ramen jest uznawany za rodzaj fast foodu, który bardzo często spożywa się w biegu. Takie podejście do ramenu w dużej mierze determinuje sposób, w jaki spożywane jest danie. Jak w takim razie jeść ramen?
Z Tantanmenem było trochę inaczej. Jego pierwowzorem nie był bulion z makaronem tak jak w powyższym przykładzie, a pochodzące z prowincji Syczuan kluski Dan Dan. Są to cienkie kluski w bardzo pikantnym sosie na bazie pasty z bobu i chilli z dodatkiem chińskiej pasty sezamowej oraz równie pikantne mięso mielone, całość dopełnia spora ilość pieprzu syczuańskiego.

Jedzenie zupy pałeczkami: Jak to zrobić?

Tradycyjnie ramen je się pałeczkami. Wyjątkiem jest ramen miso, przy jedzeniu którego możemy sobie pomóc specjalnie wyprofilowaną łyżką. Łyżka do ramenu miso w niczym nie przypomina tradycyjnej łyżki stołowej, dlatego jej widok nie działa na przeciętnego Europejczyka zbyt pokrzepiająco. Wszystko dlatego, że przy pomocy pałeczek i łyżki do miso nie jesteśmy w stanie zjeść zupy bez siorbania, a siorbanie jest przecież niegrzeczne…
I tu na pierwszy plan wysuwają się różnice kulturowe. Otóż ramen trzeba siorbać. Im głośniejsze siorbanie, tym większe uznanie dla kucharza, który go przygotował. Jako, że w Polsce nie jesteśmy przyzwyczajeni do siorbania przy jedzeniu, nasze siorbanie ramenu jest bardziej przypadkowe, a niżeli intencjonalne. Warto jednak pamiętać o tym, że nie ma w tym nic złego.

ramen-sposob-jedzenia

O czym pamiętać podczas jedzenia?

Ramen należy jeść na ciepło. Dania nie powinno się odkładać do ostygnięcia, ponieważ makaron zrobi się kleisty i straci swoje doskonałe właściwości. Najczęściej na początek zjadamy dodatki i makaron przy użyciu pałeczek, a na koniec dopijamy pozostały w miseczce wywar. To sposób praktyczny, dzięki któremu nie tylko się nie oblejemy, ale przede wszystkim mamy pewność, że wszystkie dodatki będą odpowiednio zanurzone w wywarze i ciepłe podczas jedzenia.