Co to jest ramen?

czym-jest-ramen

Ramen powszechnie kojarzony jest z orientalną zupą składającą się z miski bulionu i różnych dodatków. Tymczasem słowo „ramen” nie odnosi się do całego dnia, a wyłącznie do makaronu. To bardzo szczególny rodzaj sprężystego makaronu, który powstaje z połączenia mąki, wody i soli ługowej. Sól ługowa reguluje kwasowość ciasta i decyduje o jego sprężystości.
Ramen to popularne danie kuchni japońskiej. Jest cenione ze względu na walory smakowe i wartości odżywcze. Charakteryzuje się również dużą różnorodnością. Przepisów na ramen jest mnóstwo, dlatego danie za każdym razem prezentuje się i smakuje zupełnie inaczej.

Historia ramenu

Ramen to danie, które przywędrowało do Japonii wraz z imigrantami z Chin. To oni przywieźli do Kraju Kwitnącej Wiśni charakterystyczny makaron, który do dziś nazywany jest w Japonii makaronem chińskim (shina sobą). Na początku XX wieku w dzielnicy Tokio Asakusa otwarto pierwszy bar, w którym serwowany był ramen – zupa z pszennym makaronem i wołowiną i innymi dodatkami. Obecnie liczbę ramenowni działających w Japonii liczy się w dziesiątkach tysięcy, a i w Polsce jest ich coraz więcej.

co-to-jest-ramen

O czym pamiętać podczas jedzenia?

Ramen należy jeść na ciepło. Dania nie powinno się odkładać do ostygnięcia, ponieważ makaron zrobi się kleisty i straci swoje doskonałe właściwości. Najczęściej na początek zjadamy dodatki i makaron przy użyciu pałeczek, a na koniec dopijamy pozostały w miseczce wywar. To sposób praktyczny, dzięki któremu nie tylko się nie oblejemy, ale przede wszystkim mamy pewność, że wszystkie dodatki będą odpowiednio zanurzone w wywarze i ciepłe podczas jedzenia.